Homescooling #1

by - Οκτωβρίου 08, 2014



Μιας και φέτος οι περισσότεροι φίλοι της Χριστίνας ξεκίνησαν να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και να μην  είναι ελεύθεροι για πρωινές συναντήσεις, και μιας και εμείς σαν οικογένεια επιλέξαμε πως δεν θέλουμε ακόμα η μικρή μας να πάει "σχολείο", σκέφτηκα να οργανώσουμε κάτι οι δυο μας στο σπίτι, σ'ένα δωμάτιο που το ονομάζουμε "Το δωμάτιο του παιχνιδιού" και το οποίο έχουμε διαμορφώσει έτσι ώστε να εξυπηρετεί της ανάγκες της Χριστίνας για παιχνίδι και διάβασμα.

Προσωπικά, έχοντας ψάξει λίγο την φιλοσοφία του homescooling κυρίως στο εξωτερικό, θεωρώ ότι είναι κάτι που μου ταιριάζει και μου αρέσει., κι από ότι βλέπω μέχρι στιγμής, αρέσει και στη Χριστίνα.
Αυτό που έκανα εγώ, ήταν να σημειώσω μερικές δραστηριότητες που ξέρω πως της αρέσουν, όπως ζωγραφική, παιχνίδι με πλαστελίνες, ανάγνωση βιβλίων, μουσική και χορός και να προσθέσω κι άλλες καινούργιες, όπως κατασκευές, πάζλ, παιχνίδια με τα χρώματα, μαγειρική, μπαλονοκατασκευές και άλλα πολλά.

Κάθε μέρα κάνουμε κι από κάτι. Στην ουσία η Χριστίνα επιλέγει τι θα είναι αυτό κι εγώ ακολουθώ. Και κάθε μέρα, κολλάμε τις ζωγραφιές και τις κατασκευές της σε έναν τοίχο για να της δει ο μπαμπάς της όταν επιστρέψει από την δουλειά. Στο τέλος της χρονιάς, σκέφτομαι να κάνουμε μια μεγάλη έκθεση και να καλέσουμε φίλους και συγγενείς για να τη δούνε!!
Είμαστε "στο σχολείο" 9 με 12 πέντε μέρες την εβδομάδα εκτός Σαββατοκύριακου, με ένα διάλειμμα για κολατσιό, και μπορώ να πω πως οι ώρες περνάνε χωρίς να το καταλάβουμε.

Κάποιες μέρες, το σχολείο μας πάει εκδρομή και το "μάθημα" γίνεται στις κούνιες, στο πάρκο, σε κάποιο βιβλιοπωλείο ή ακόμα και στο δρόμο ή σε κάποιο μουσείο.
Κάποιες άλλες κάνουμε κοπάνα, αλλά αυτές είναι λίγες! Όλο αυτό με κάνει να είμαι δημιουργική σε σχέση με το παιδί μου και με βάζει σε ένα πρόγραμμα που τόσο έχω ανάγκη σαν άνθρωπος, μιας και είμαι αρκετά επιρρεπής στο χάος...

Τα απογεύματα, όσο είναι δυνατό, φροντίζω να είμαστε με φίλους και συγγενείς, ή κάπου έξω με κόσμο για να μην μας λείπει και η κοινωνικοποίηση!
Μέχρι στιγμής το απολαμβάνουμε και οι δύο.

Παίζοντας "Το μαγαζάκι"
(παιχνίδι ρόλων μαθαίνοντας την διαδικασία αγοράς-πώλησης)




Μαθαίνοντας τα χρώματα




Μπαλονοκατασκευές



Κουζινομαγειρέματα





 Ζωγραφίζοντας


Ανακαλύπτοντας ένα σαλιγκάρι στο μπαλκόνι






Ποια είναι η γνώμη σας για το homescooling?
Θα το κάνατε στο παιδί σας?
Αν έχετε κάποια ιδέα για να εμπλουτίσουμε την λίστα μας, μην διστάσετε να μου την πείτε!!
Σας φιλώ

FACEBOOK 

You May Also Like

22 σχόλια

  1. Ανώνυμος8/10/14, 9:14 π.μ.

    Εξαιρετική η προσέγγισή σου νομίζω, και πιστεύω κι εγώ πως είναι προτιμότερο να περνάει χρόνο μαζί σου παρά στο "σχολείο" εφόσον δεν είναι πραγματικά απαραίτητο. Παίζει μεγάλο ρόλο το ότι είναι μόνη της, χωρίς άλλο παιδάκι στον ίδιο χώρο, και οπωσδήποτε αποδίδει καλύτερα η όλη διαδικασία. Στο μέλλον ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε και τη χαρτοκοπτική, ενισχύει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαράκι! Μας αρέσει πολύ αυτό που κάνουμε και θέλω με τον καιρό να εμπλουτίζω τις δραστηριότητές μας!
      Η χαρτοκοπτική είναι στο πρόγραμμα!!

      Διαγραφή
  2. Μου φαίνεται υπέροχη η ιδέα σου! Το έκανα στον Δημήτρη μέχρι τα 3! Μετά ήρθε και ο Γρηγόρης στην παρέα μας και ήταν λίγο πιο δύσκολο :-) έτσι πήγαμε σταθμό. Άλλη μια όμορφη ιδέα είναι να φτιάξετε μια μουσική γωνιά όπου τα μουσικά όργανα μπορείτε να τα φτιάξετε μόνες σας (βλ. Pinterest για ιδέες). Έχουνε πολλά χρόνια μπροστά τους στο σχολείο... Όσο μπορούμε και αν μπορούμε ας τα κρατήσουμε μαζί μας :-) φιλιά πολλά και να περνάτε υπέροχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ μου αρέσει η ιδέα της μουσικής γωνιάς από χειροποίητα όργανα!!!
      Έχουμε ήδη φτιάξει από καιρό, μαράκες με ρολό από χαρτί υγείας και φασόλια!
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  3. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα για homescooling και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
    .αλλά δυστυχώς δεν το υποστηρίζει το ''σύστημα''....Προσωπικά νομίζω οτι όσο μεγαλώνουν θα ήταν όλο και πιο χρήσιμο..γιατι καθε παιδί θα ήταν καλό να ακολουθεί τους ρυθμούς του...
    Πάντως συγχαρητήρια..έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά στο μικράκι σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα και για τα πιο μεγάλα παιδιά...Από όσο ξέρω μόνο με χαρτί γιατρού που λέει πως το παιδί αδυνατεί για κάποιους λόγους να πάει σχολείο, μπορείς να κάνεις homescooling σε μεγαλύτερες ηλικίες..
      Και ναι, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς...

      Διαγραφή
  4. Τώρα έχω αρχίσει και ψάχνω κι εγώ το homeschooling!
    Σκέφτομαι να διαμορφώσω το μπαλκόνι μας για αυτό τον σκοπό, μιας και μόνο σαββατοκύριακα μπορούμε να το κάνουμε και γενικά δεν πιάνει και πολύ κρύο μιας και είμαστε χαμηλά!
    Ιδέες δεν έχω ακόμα να σου δώσω, αλλά μπορείς να βρείς πολλά στο pinterest βάζοντας και την ηλικία της Χριστίνας!
    Θα ξεκινήσω κι εγώ σιγά σιγά και φυσικά θα κάνω τις ανάλογες αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπαλκόνι σας είναι ότι πρέπει για κάτι τέτοιο!!! Μεγάλο προστατευμένο και και πράσινο ολόγυρά του!
      Θα ρίξω μια ματιά στο printerest και θα περιμένω σχετικές αναρτήσεις!!!

      Διαγραφή
  5. Αυτό είναι τελικά το homeschooling,υπέροχη ιδέα Ζωή!!!Αφού μπορείς και την κρατάς σπίτι,είναι και μικρούλα ακόμα,πολύ καλά έκανες,ακούγεται τέλειο!!!Αν σκεφτώ κάποια δραστηριότητα θα σου πω.Καλές σχολικές μέρες στο σπίτι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ιωάννα μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε! Περνάμε πολύ όμορφα μαζί...

      Διαγραφή
  6. Πέρυσι που είχα τον μεγάλο μου ακόμα σπίτι και με το μωρό κάναμε διάφορα αν και δεν ήμασταν τόσο οργανωμένοι. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να μαθαίνουν παίζοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία!
      Νομίζω πως το να μαθαίνεις μέσα από το παιχνίδι είναι υπέροχο..!

      Διαγραφή
  7. Όμορφες ιδέες και εμείς κάπως έτσι περνάμε
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κι εγω ειμαι υπερ του homeschooling.. 3,5 χρονια είμασταν με το Νικολα στο σπιτι και παίζαμε, μαθαιναμε, ανακαλυπταμε παρεα.. Φετος πηγε πρωτη φορα παιδικο σταθμο.. κι αυτο περισσοτερο για να κοινωνικοποιηθει..μιας και δεν εχουμε παιδακια της ηλικιας του στην παρεα.. και για να μαθει να ακολουθει κανονες... Ομως θα προιτμουσα να τον εχω στο σπιτι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που το ζήσατε παρέα όλο αυτό, μέχρι τα 3,5 χρόνια του!!

      Διαγραφή
  9. Το κάνουμε κι εμείς από πολύ νωρίς, χωρίς να το ονομάζουμε homeschooling, αλλά η ιδέα είναι ίδια. Εξηγούμε και μαθαίνουμε παίζοντας! Τη μικρή μας την είχε εντυπωσιάσει η εξήγηση που της έδωσα στο γιατί νυχτώνει και δε βλέπουμε τον ήλιο (είναι 18 μηνών και της έλεγα για τη σφαιρική γη κλπ). Πρέπει να της το είπα 70 φορές!! :)
    Να τη χαίρεσαι τη μικρούλα!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εννοείται λατρεύω την ιδέα και εννοείται πως αυτό γίνεται ήδη και ας είναι μόλις 15 μηνών. Ποτέ δεν μίλησα "μπεμπέ" στον Δημήτρη και αν το έκανα με 2-3 λέξεις πάντα ακολουθεί και η κανονική! Και φυσικά αυτό συνεπάγεται πως πάντα εξηγώ τα πάντα- ανάλογα με την ηλικία του- ακριβώς ως έχουν. Οπότε συμφωνώ και με την τρελοτουρίστρια!! (αν είναι δυνατό, χεχε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε...
      Είναι ωραίο να βλέπεις το παιδί σου να μεγαλώνει και να ανακαλύπτει τον κόσμο, με την βοήθειά σου!

      Διαγραφή
  11. Πολύ καλή η ιδέα σου! Μπράβο σας! Κι εμείς 19 μηνών ασχολούμαστε πολύ με τις κατασκευές για την ώρα και μου έδωσες φοβερή ιδέα να το οργανώσω ακόμη καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι Άντζυ μου!
      Περιμένουμε κι εμείς, τις δικές σας ιδέες!!

      Διαγραφή