Φίλων γράμματα #8

by - Ιανουαρίου 10, 2016


Σήμερα στο Φίλων γράμματα, η φίλη μου Μαρία μαμά δυο αγοριών, μας δίνει μια συνταγή για ένα πολύ νόστιμο γλυκό ψωμί με βρώμη, μέλι και μπανάνα!!!



Με τη Ζωή γνωριστήκαμε πριν από 4 περίπου χρόνια σε μαθήματα φυσικού τοκετού που παρακολουθούσαμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Τα μικρά μας πλασματάκια στάθηκαν η αφορμή να γνωριστούμε, να έρθουμε κοντά και να καταλήξουμε να γίνουμε φίλες! Το blog αυτό το παρακολουθώ από το πρώτο post και κάθε μέρα μου δίνει χαρά και έμπνευση και πάνω από όλα θετική ενέργεια. Χαίρομαι να βλέπω την εξέλιξή του και με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόσκληση της Ζωής να συνεισφέρω και εγώ σε αυτό με μια συνταγή! Μιας και είμαι λάτρης των γλυκών αλλά παράλληλα προσπαθώ όσο μπορώ (όχι ότι τα καταφέρνω και πολύ καλά) να επιλέγω τις πιο υγιεινές εκδοχές τους ειδικά τώρα που έχω παιδιά, θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή εύκολη και υγιεινή για γλυκό ψωμί με βρώμη, μέλι και μπανάνα. Μπορεί κανείς να το φάει για πρωινό ή να το πάρει  μαζί του για σνακ (βολικό και για το σχολείο). Είναι πολύ χορταστικό και δίνει ενέργεια που ειδικά εμείς οι μαμάδες τη χρειαζόμαστε...για τα παιδιά δεν το συζητώ γιατί την έχουν ούτως ή άλλως!

Γλυκό ψωμί με βρώμη, μέλι και μπανάνα
Για 12 φέτες 
Ενεργός χρόνος: 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 45 λεπτά (συμπεριλαμβάνει και το χρόνο κρυώματος).
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. βρώμη συν 2 κ.σ. χωρισμένα
1 ¾ φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ¼ κ.γλ. baking powder
¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 ¼ κ.γλ. αλάτι 
240 γραμμάρια (σχεδόν 1 φλ.) γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
1 μεγάλο αυγό 
2 μεγάλες ώριμες μπανάνες, λιωμένες 
¼ φλ ελαιόλαδο
¼ φλ μέλι
¾ φλ γάλα χαμηλών λιπαρών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάλτε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση. Προθερμάνετε στους 190 βαθμούς. Λαδώστε μια μακρόστενη φόρμα  για κέικ (23-13 εκατοστά). Πασπαλίστε με 1 κουταλιά βρώμης τη φόρμα, προσέχοντας να πάει η βρώμη και στα πλάγια της φόρμας.
2. Ανακατέψτε καλά τα αλεύρια, τη μαγειρική σόδα, το baking powder και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. 
3. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, αναμίξετε καλά σε ένα μεσαίο μπολ το 1 φλ βρώμης, το γιαούρτι, το αυγό, τις μπανάνες, το λάδι και το μέλι. Προσθέστε το γάλα.
4. Προσεχτικά ανακατέψτε το μίγμα του γιαουρτιού μέσα στα στερεά υλικά,  μην τα ανακατέψετε πολύ γιατί θα σκληρύνει το ψωμί. Αμέσως βάλτε τη ζύμη μέσα στο ταψί και πασπαλίστε την με την υπόλοιπη 1 κουταλιά βρώμης. 
5. Ψήστε το ψωμί για 40-50 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει εκτός φούρνου για 15 λεπτά, βγάλτε το από τη φόρμα με ένα μαχαίρι και αφήστε άλλα 45 λεπτά να κρυώσει εντελώς.   

Μαράκι, σ’ευχαριστώ πολύ! 
Καλή σας απόλαυση.
Σας φιλώ

You May Also Like

0 σχόλια